VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Kroonprins Mohammad bin Salman heeft zijn zin, de beursgang van staatsoliebedrijf Saudi Aramco is de grootste ooit. Maar de 2 biljoen dollar waarop hij de beurswaarde graag gezien had is er nog niet, de teller blijft op 1700 miljard dollar steken.

Met 1700 miljard passeert Saudi Aramco wel Apple als meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf ter wereld. Apple is ‘slechts’ 1200 miljard dollar waard.

Aramco heeft met zijn beursgang 25,6 miljard dollar opgehaald, en verkocht daarvoor slechts 1,5 procent van de uitstaande aandelen. Daarmee is deze beursgang iets groter dan die van de vorige recordhouder Alibaba, die in 2014 bij de beursgang in New York 25 miljard dollar ophaalde.

De 3 miljard aandelen die Aramco op de markt brengt krijgen vooralsnog alleen een notering in Riyad, de hoofdstad van Saoedi-Arabië. De introductieprijs ligt op 32 riyal, omgerekend zo’n 7,68 euro per aandeel. De omvang van de uitgifte kan nog oplopen doordat er bij voldoende vraag nog 450 miljoen aandelen extra op de markt kunnen worden gebracht, Goldman Sachs begeleidt de beursgang en de handel in de eerste maand. De eerste notering van de aandelen wordt pas volgende week verwacht.

Hoewel de bedragen allerlei oude records uit de boeken blazen is deze beursintroductie toch niet het succes waarop Mohammad bin Salman had gehoopt. De interesse van Westerse beleggers bleek behoorlijk tegen te vallen doordat het aandeel Saudi Aramco voor beleggers die mensenrechten en het milieu belangrijk vinden al snel afvalt. Ook de rol van de overheid is een risico voor beleggers. Recent werd het bedrijf geholpen met belastingverlagingen, maar een totalitair regime kan dat soort maatregelen ook vrij gemakkelijk terugdraaien. Of erger: de belastingen fors opvoeren.

Verschillende Nederlandse pensioenfondsen lieten al weten niet in Aramco te gaan beleggen. Eerder dit jaar werd de internationale roadshow al afgeblazen en de omvang van de beursgang verkleind.

Saudi Aramco’s beursintroductie is een belangrijk moment voor Saoedi-Arabië. De kroonprins wilde aanvankelijk 100 miljard dollar ophalen, een bedrag dat het land zou moeten helpen in de omschakeling naar een economie waarin olie een veel kleinere rol speelt. Het land wil activiteiten in andere sectoren ontwikkelen, om ook ver na het olietijdperk een van de rijkste landen op aarde te kunnen blijven. De opbrengst van de beursgang wordt dan ook gestort in het staatsfonds dat voor die investeringen moet gaan zorgen.

Saoedi-Arabië heeft voor het diversifiëren van zijn eenzijdige economie echter aanzienlijk meer nodig dan 25,6 miljard dollar. Door de ondanks de records toch wat tegenvallende opbrengst van de eerste pluk aandelen en de terughoudendheid in het westen is het volgens analisten onwaarschijnlijk dat er op korte termijn een vergelijkbare plaatsing van aandelen plaatsvindt. Bin Salman is nog lang niet van zijn olieaandelen af.